My FoLLoWers~TQ~

Isnin, 28 Februari 2011

Kuku.....Petunjuk Tahap Kesihatan

Rasanya tak ramai di antara kita yang begitu memperhatikan kuku sendiri. Asal pendek dan kelihatan bersih, sudah memadai. Tapi tahukah anda bentuk dan warna kuku sebenarnya boleh menjadi petunjuk kepada tahap kesihatan kita.Kuku berwarna putih
Kemungkinan ada penyakit hati seperti hepatitis.

Kuku kekuningan, tebal dan tumbuh dengan perlahan
Penyakit paru-paru seperti emfisema. Emfisema disebabkan oleh kehilangan sifat elastik pada alveolus. Asap rokok dan kekurangan enzim alfa-1-antitripsin adalah penyebab kehilangan kekenyalan pada paru-paru. Ini menyebabkan volume paru-parunya lebih besar berbanding biasa kerana karbon dioksida yang seharusnya dikeluarkan dari paru-paru terperangkap didalamnya. 

Kuku kekuningan dengan sedikit merah pada dasarnya
Diabetes atau kencing manis.

Kuku berwarna separuh putih dan separuh merah jambu
Penyakit buah pinggang.

Dasar kuku berwarna merah
Penyakit jantung.

Dasar kuku pucat atau berwarna putih
Anemia. Anemia adalah keadaan di mana kandungan sel darah merah di dalam tubuh jauh berkurangan daripada biasa.

Permukaan kuku berlekuk
Psoriasis atau keradangan arthritis merupakan penyakit kulit bersisik. Kulit pesakit menjadi berbintik atau bertompok merah, membengkak dan kulit pada bahagian berkenaan menebal dan keras. Dalam masa beberapa hari kulit yang tebal itu menjadi tua dan apabila sel mati ia tertanggal sendiri. Kulit yang tebal ini juga terasa gatal dan panas seolah-olah terbakar.

Clubbing iaitu penebalan tisu-tisu pada dasar kuku
Penyakit paru-paru.

Garisan merah tidak sekata pada dasar lipatan kuku 
Lupus atau penyakit tisu penyambung. Lupus merupakan penyakit yang menyerang perubahan sistem kekebalan seseorang yang sampai kini belum diketahui penyebabnya. Penyakit ini muncul akibat kelainan fungsi sistem kekebalan tubuh. Dalam tubuh seseorang terdapat antibodi yang berfungsi menyerang sumber penyakit yang akan masuk ke dalam tubuh. Tetapi bagi pesakit lupus, antibodi yang terbentuk dalam tubuh muncul secara berlebihan dan menyebabkan antibodinya menyerang sel-sel jaringan organ tubuh yang sihat juga seperti sel-sel darah merah yang menyebabkan selnya hancur. Inilah yang mengakibatkan penderitanya kekurangan sel darah merah atau anemia.
  
Garisan hitam di bawah kuku
Melanoma atau kanser kulit.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan